Na dinsdag 31 oktober zullen er geen ochtendvieringen meer zijn op dinsdag en woensdag in de Kapel van de Sint-Joriskerk (ingang Schermersstraat).

Deze pijnlijke beslissing is het gevolg van verscheidene omstandigheden.

Een “Ecce Homo Ziehier de mens” is in de beeldende kunst traditioneel een afbeelding van Jezus na dat hij gegeseld werd, met een doornenkroon gekroond, een mantel omgehangen kreeg en zo aan het volk getoond wordt. Het is een beeld van een mens in al zijn onmacht en vernedering. Het beeld is symbool geworden van de machteloze schamelheid in elke mens.

De nieuwsbrief editie oktober 2017 van de vrouwenbeweging kan afgeladen worden langs deze schakel.

Het team van Parochie Sociaal dankt iedereen die met een gift in natura onze mensen, die aan de rand van onze samenleving ronddolen, een nuttige verrassing bezorgd hebben. Ook voor de bijzondere bijdragen in speciën is het team erg dankbaar.

Nog altijd beschouwen we het als onze belangrijkste taak een stukje waardigheid aan mensen terug te geven die alles kwijt zijn. Armoede en uitsluiting leiden tot een mensonwaardig bestaan.

Daarom luisteren wij elke maandag- en vrijdagvoormiddag in de pastorij, vanuit presentie, aandachtig naar elk uniek verhaal. Wij volgen ongeveer 200 sukkelaars, elk met hun eigen dramatische levensverhaal. Dank zij uw hulp, langs Parochie Sociaal van Sint-Joris en het sociale project van Sint-Paulus, kunnen wij ook financieel bijspringen als onze gezinnen de eindjes echt niet meer aan elkaar kunnen knopen. Luiers, babymelk of medicatie zijn voor deze mensen vaak onoverkomelijke uitgaven. Maar ook voor schoolrekeningen– of uitstappen, kleding en schoenen steunen we onze gezinnen waar de nood hoogst is.

In 2016 hadden we 897 ontmoetingen met mensen, vooral moeders met kinderen, in schrijnende armoede. Wij ontvangen ze persoonlijk, luisteren en volgen hun noden op bij officiële instanties of bij vrijwilligers organisaties. We proberen hen wegwijs te maken in de medische en psychologische dienstverlening, maar ook in de wereld van OCMW, deurwaarders, de Lijn, verhuurders en scholen.

In 2016 konden wij, dank zij jullie aandacht, 30.241 EURO besteden aan noodzakelijke tussenkomsten voor bevallingen, uithuiszettingen, schoolrekeningen, deurwaarders, enz.

Een enorme som, maar vanwege het grote aantal ontmoetingen relatief beperkt voor 12 maandenlange gezinsmiserie .

En toch blijven deze hulpzoekers aanschuiven, ze zijn vooral erg dankbaar voor onze luisterende aandacht. Ze ervaren telkens weer dat wij hen wat menswaardigheid kunnen bieden.

Wij kunnen dit blijven doen dank zij uw steun.

U kan Parochie Sociaal op dit spoor houden door stortingen op BE 83 0017 5087 0915 - eenmalig of periodiek met een permanente opdracht op naam van "De Loodsen - Onthaal Sint Joris".

Alle persoonsgebonden uitgaven van Parochie Sociaal worden zorgvuldig en transparant bijgehouden. Iemand die hier inzage wil, maakt best een afspraak met Jef Sysmans.

Kerknet publiceerde op haar website een mooie en eenvoudige getuigenis van Malou Eelen - vandaag vrijwilligster in het pastoraal team van de Begijnenstraat.

Lees het volledige artikel langs deze internetschakel.

De werking van Parochie Sociaal is begonnen in januari 2012. Parochianen wilden hun pastoor - Paul Scheelen ("P.S.") - financieel steunen bij zijn acties om behoeftigen in onze stad - vaak vreemdelingen en gezinnen met schoolgaande kinderen - die de eindjes niet aan elkaar geknoopt krijgen te helpen.

De nieuwsbrief editie september 2017 van de vrouwenbeweging kan afgeladen worden langs deze schakel.

Op zaterdag 12 augustus 2017 was het Nacht van de Antwerpse Kerken. Ook onze parochiekerk was open. We hebben een kleine 300 bezoekers mogen verwelkomen. Een substantieel deel daarvan kwam uit de onmiddelijke omgeving die we eerder schriftelijk uitgenodigd hadden.

Er was ondermeer een mooi muzikaal programma voorzien.

Enkele foto's van de tentoonstelling en het gebeuren kunt u raadplegen langs deze schakel.

Voor de viering van het hoogfeest Maria Tenhemelopneming in onze kerk om 11:00 uur brengt het Sint-Jorisensemble het volgende muzikale programma:

• Voor de mis: Assumpta est Maria (Aichinger); orgel.
  • Intrede: Trio voor blokfluit, hobo en gamba (J.S.Bach).
  • Misdelen uit de mis (De Victoria).
  • Tussenzang: Trio in F voor blokfluit, hobo en BC (Händel).
  • Offerande: Magnificat (Lassus).
  • Communie: Ave Maria (Guerrero).
  • Sortie: Ave Maria (De Victoria).

Zaterdag 12 augustus 2017 van 19 tot 23 uur

Doorlopende tentoonstelling van oude affiches, muziekpartituren, kazuifels, glasramen enz.

Muziekuitvoeringen van 25 minuten om 19.30, 20.30 en 21.30 uur.

De uitvoerders zijn: Cristel De Meulder (sopraan), Rachel Fabry (mezzosopraan) en Annelies Focquaert (orgel).

Ziehier het programma:

• Alexandre Guilmant: A l'ombre de vos ailles (duo);
  • César Franck: l' Ange gardien (duo);
  • Twee Gregoriaanse antifonen voor de feestdag van Sint-Joris;
  • Lefébure - Wely: Communion en la (orgel);
  • Staf Nees:
    • O quam suavis est (duo);
    • O gloriosa virginum (duo);
    • Justus ut palma (duo);
  • Peter Benoit: O cor amoris victima (solo);
  • César Franck: Ave Maria (duo);
  • Eugène Gigout: Toccata (orgel).