Zoals u wellicht weet heeft ons PAROCHIE SOCIAAL een vaste plaats gevonden in de welzijnszorg voor de sukkelaars in onze stad.

Sinds 2011 wordt er in onze pastorie geluisterd naar de grote en kleine zorgen van een honderdtal mensen, die hier al pratend hun waardigheid terugvinden.

Het team vrijwilligers van PAROCHIE SOCIAAL – ook gekend als ONTHAAL SINT-JORIS – wil ook dit jaar, ieder van hen, een kleine attentie als Kerst- en Nieuwjaarsgeschenk meegeven. Net als vorig jaar denkt Lieve aan eenvoudige producten voor lichaamshygiëne, zoals tandpasta, tandenborstel, zeep, shampoo, douche gel…

Vanaf volgend weekend 16 en 17 december zullen achteraan in de kerk manden staan, waar u uw bijdrage aan deze actie in natura kan afgeven. Nu de meeste winkels en supermarkten promoties 2 voor 1, of tweede aan ½ prijs aanbieden, krijgt u een unieke kans tot een zeer concrete en directe bijdrage .

NIET VERGETEN :

Kom naar de volgende vieringen met gevulde diepe zakken.

De manden zullen ook met Kerstmis en met de viering op oudejaarsdag in onze kerk staan. Een omslag met daarin uw bijdrage in contanten is uiteraard ook welkom.

De nieuwsbrief editie december 2017 van de vrouwenbeweging kan afgeladen worden langs deze schakel.

Voor het tentoonstellingsparcours "Ecce Homo - Zie de Mens" werd deze webstek in het leven geroepen: https://www.eccehomoantwerpen.com/.

De nieuwsbrief editie november 2017 van de vrouwenbeweging kan afgeladen worden langs deze schakel.

Na dinsdag 31 oktober zullen er geen ochtendvieringen meer zijn op dinsdag en woensdag in de Kapel van de Sint-Joriskerk (ingang Schermersstraat).

Deze pijnlijke beslissing is het gevolg van verscheidene omstandigheden.

Een “Ecce Homo Ziehier de mens” is in de beeldende kunst traditioneel een afbeelding van Jezus na dat hij gegeseld werd, met een doornenkroon gekroond, een mantel omgehangen kreeg en zo aan het volk getoond wordt. Het is een beeld van een mens in al zijn onmacht en vernedering. Het beeld is symbool geworden van de machteloze schamelheid in elke mens.

Het team van Parochie Sociaal dankt iedereen die met een gift in natura onze mensen, die aan de rand van onze samenleving ronddolen, een nuttige verrassing bezorgd hebben. Ook voor de bijzondere bijdragen in speciën is het team erg dankbaar.

Nog altijd beschouwen we het als onze belangrijkste taak een stukje waardigheid aan mensen terug te geven die alles kwijt zijn. Armoede en uitsluiting leiden tot een mensonwaardig bestaan.

Daarom luisteren wij elke maandag- en vrijdagvoormiddag in de pastorij, vanuit presentie, aandachtig naar elk uniek verhaal. Wij volgen ongeveer 200 sukkelaars, elk met hun eigen dramatische levensverhaal. Dank zij uw hulp, langs Parochie Sociaal van Sint-Joris en het sociale project van Sint-Paulus, kunnen wij ook financieel bijspringen als onze gezinnen de eindjes echt niet meer aan elkaar kunnen knopen. Luiers, babymelk of medicatie zijn voor deze mensen vaak onoverkomelijke uitgaven. Maar ook voor schoolrekeningen– of uitstappen, kleding en schoenen steunen we onze gezinnen waar de nood hoogst is.

In 2016 hadden we 897 ontmoetingen met mensen, vooral moeders met kinderen, in schrijnende armoede. Wij ontvangen ze persoonlijk, luisteren en volgen hun noden op bij officiële instanties of bij vrijwilligers organisaties. We proberen hen wegwijs te maken in de medische en psychologische dienstverlening, maar ook in de wereld van OCMW, deurwaarders, de Lijn, verhuurders en scholen.

In 2016 konden wij, dank zij jullie aandacht, 30.241 EURO besteden aan noodzakelijke tussenkomsten voor bevallingen, uithuiszettingen, schoolrekeningen, deurwaarders, enz.

Een enorme som, maar vanwege het grote aantal ontmoetingen relatief beperkt voor 12 maandenlange gezinsmiserie .

En toch blijven deze hulpzoekers aanschuiven, ze zijn vooral erg dankbaar voor onze luisterende aandacht. Ze ervaren telkens weer dat wij hen wat menswaardigheid kunnen bieden.

Wij kunnen dit blijven doen dank zij uw steun.

U kan Parochie Sociaal op dit spoor houden door stortingen op BE 83 0017 5087 0915 - eenmalig of periodiek met een permanente opdracht op naam van "De Loodsen - Onthaal Sint Joris".

Alle persoonsgebonden uitgaven van Parochie Sociaal worden zorgvuldig en transparant bijgehouden. Iemand die hier inzage wil, maakt best een afspraak met Jef Sysmans.

Kerknet publiceerde op haar website een mooie en eenvoudige getuigenis van Malou Eelen - vandaag vrijwilligster in het pastoraal team van de Begijnenstraat.

Lees het volledige artikel langs deze internetschakel.

De werking van Parochie Sociaal is begonnen in januari 2012. Parochianen wilden hun pastoor - Paul Scheelen ("P.S.") - financieel steunen bij zijn acties om behoeftigen in onze stad - vaak vreemdelingen en gezinnen met schoolgaande kinderen - die de eindjes niet aan elkaar geknoopt krijgen te helpen.

Op zaterdag 12 augustus 2017 was het Nacht van de Antwerpse Kerken. Ook onze parochiekerk was open. We hebben een kleine 300 bezoekers mogen verwelkomen. Een substantieel deel daarvan kwam uit de onmiddelijke omgeving die we eerder schriftelijk uitgenodigd hadden.

Er was ondermeer een mooi muzikaal programma voorzien.

Enkele foto's van de tentoonstelling en het gebeuren kunt u raadplegen langs deze schakel.