Op maandag 23 januari en woensdag 25 januari kwamen wij respectievelijk met de kapelheren en de open parochieraad bij elkaar om de toekomst van de parochie te bespreken. De aanleiding was de vraag van het parochieteam, aangestuurd door mijzelf, om de zondagsviering te vervroegen naar 9.30 uur. Dit zou mij als pastoor van verschillende parochies in de gelegenheid stellen om bijna elke week in Sint-Joris voor te gaan. Het aantal gebedsleiders vermindert immers, de gastpriesters worden ouder en vanuit het bisdom wordt er gewerkt aan een grote Pastorale Eenheid voor heel Antwerpen. Het is nog niet duidelijk hoe het begrip ‘Zondagskerk’ gaat ingevuld worden in Antwerpen. Het is wel duidelijk dat er geen energie meer zal gestoken worden in geloofsgemeenschappen die ‘aan het uitsterven zijn’. De bestaande dynamieken zullen versterkt worden. De rest zal men stilletjes laten uitdoven. Als wij willen dat ook Sint-Joris op de pastorale kaart van Antwerpen blijft staan, dan zullen wij zelf voor de nodige dynamiek moeten zorgen.

Een interessant gesprek ontspon zich op de beide avonden. Er klonk twijfel over de toekomst, maar ook veel goede wil om te versterken wat er al is. Mensen komen graag naar Sint-Joris om verschillende redenen: omdat men er zich thuis voelt, men voelt zich aangesproken door de warme sfeer, men houdt van de verzorgde liturgie, de professionele muzikale begeleiding is een belangrijk pluspunt, ...

De grote vrees was wel dat een verschuiving van het uur de dynamiek die er nu nog is, zou verzwakken. Heel wat kerkgangers, onder wie ook kapelheren en –dames en vrijwilligers, gaven reeds te kennen dat 9.30 uur veel te vroeg is. Velen dreigden ermee te zullen afhaken.

In een lege kerk kunnen we uiteraard ook geen nieuwe beweging creëren.

Het besluit van de avonden was duidelijk. We behouden de misuren zoals ze zijn: zaterdag om 16 uur en zondag om 11 uur. Ondertussen zoeken we wel verder naar een compromis met de andere parochies. We zoeken naar nieuwe gebedsleiders. We blijven toekomstgericht werken. We moeten ook het bisdom durven bevragen: hoe zit dat met die Pastorale Eenheid? Hoe zit dat met die opleiding voor gebedsleiders?

Vragen genoeg dus om mee verder te werken!

Herman Augustyns