Op 11 januari 2015 speelt Marc Van Driessen op het romantische Merklin-orgel op het oksaal in de Sint-Joriskerk Franse kerstmuziek. In dit artikel vindt u het gedetailleerde programma ...

• V: Offertoire de la messe de minuit César Franck
  • I: Variations de Noël Alexandre Guilmant
  • T: Noël, uit "L'organiste" César Franck
  • O: A la venue de Noël Jean-Pierre Dandrieu
  • C: XI Noel, en Récit en Taille Louis-Claude Daquin
  • S: Symphonie de Noëls Michel-Richard Delalande

Doorheen heel de Franse barok improviseerden en componeerden organisten variaties op Franse (voor ons meestal onbekende) kerstliederen, en dit in de advent en voorafgaand aan de middernachtmis van kerst. Het genre genoot een enome populariteit en veroorzaakte vaak een grote volkstoeloop. Meestal was het speelse en soms zelfs erg werelds klinkende muziek, zeker ook die van de bekendste onder deze componisten, nl. Daquin. Het werk dat van hem hier tijdens de communie klinkt, is echter juist heel ingetogen (hier op de melodie Une jeune Pucelle, een voorbeeld van een "zwervend volkslied", een lied onder verschillende gedaanten in heel Europa bekend. Als Duits koraal Von Gott will ich nicht lassen is het uiteindelijk zelfs in Zingt Jubilate terechtgekomen met de tekst: Als tussen licht en donker).
In de negentiende eeuw raakte het genre wat op de achtergrond, maar het werd toch nog regelmatig beoefend, getuige daarvan de werken van Franck en Guilmant.