Op 25 januari 2015 speelt Marc Van Driessen op het romantische Merklin-orgel op het oksaal in de Sint-Joriskerk muziek van de Franse compnist Alexandre Guilmant. In dit artikel vindt u het gedetailleerde programma...

  • V: enkele delen uit L'Organiste pratique
  • I: Grand Choeur à la forme de marche, en tonalité grégorienne, uit L'Organiste pratique
  • T: Adagio uit L'organiste pratique
  • O: Postlude
  • C: Andante uit Sonate nr. 3
  • S: Allegro Vivace uit Sonate nr. 2

Als Alexandre Guilmant één ding gemeen heeft met de vorige week beluisterde Flor Peeters, dan is het misschien de enorme veelzijdigheid in zijn orgelactiviteiten: titularis aan de Sainte Trinité in Parijs, een uitgebreide concertagenda in Frankrijk en daarbuiten (o.a. in Amerika), uitgever van klassieke Franse orgelmuziek (Couperin en vele anderen), leraar aan het Parijse conservatorium, en verder componist van tientallen kleine en grote orgelwerken en werken in andere genres. Samen met Franck en Widor was hij een sleutelfiguur in de Franse orgelromantiek, met niet geheel toevallig steeds een link naar België: Franck werd geboren in Luik (toen België als zodanig weliswaar nog niet bestond) en zowel Widor als Guilmant kregen hun opleiding bij Jacques Nicolaas Lemmens in Brussel.

Na Guilmants dood taande de belangstelling voor zijn muziek geleidelijk. Ze is gedegen, klassiek van opbouw en harmonie, met een romantische expressiviteit, maar heeft meestal niet dezelfde zeggingskracht als het werk van Franck of zelfs van Widor. Zijn 8 sonates zijn vooral, zij het niet uitsluitend, bedoeld voor concertgebruik. Daarnaast is ook heel veel muziek specifiek bedoeld voor de liturgie en dus bewust eenvoudiger van opzet.
Met de hernieuwde belangstelling voor de orgelromantiek in de laatste decennia krijgt ook het werk van Guilmant weer meer aandacht en het orgel van Sint-Joris is natuurlijk perfect geschikt om zijn oeuvre tot klinken te brengen. Het mooie evenwicht tussen ernst, bevalligheid en uitbundigheid kan ongetwijfeld iedereen inspireren en bekoren.

 

Geen feed gevonden